302019jún

Toe Off – a dinamikus boka-láb ortézis

Hazánkban a bénulásos kórképekben szenvedők járásproblémáit részben az alacsony hatásfokú műanyag peroneus emelőkkel, részben egyedi gyártású boka-láb ortézisekkel vagy akár négykörsínes járógépekkel próbáltuk megoldani, és csak a közelmúltban került listára egy dinamikus ortézis csoport.

A karbonszálas dinamikus ortézisek számára két csoport javasolt. Az indikációs szempontok figyelembe vételével külön kell választani az eszközöket annak megfelelően, hogy a térdízület működését befolyásolják vagy sem.

A térdízület működését nem befolyásoló eszközök a láb stabilizálásával a dorsalflexorok kiesése esetén támasztékot adnak a lábnak. Energia tárolási képességük mind a sarokkal történő talajfogásból az átgördülés irányában, mind a talajtól való elrugaszkodáskor segíti a bénult ember mozgását. A hagyományos AFO-kkal szemben a sarokfogást kevésbé befolyásolják, ezáltal a beteg stabilitása nő, csökken az esetleges elesések kockázata.

A térdízület működését befolyásoló eszközök eleget tesznek a fenti tulajdonságoknak, továbbá a ventralis támasztás a talajerőt közvetlenül a tíbiára továbbítja, ezért a járás zárt láncú fázisában, a támaszkodáskor, a térd extensio elmaradásában is hatásos. A térdet nyújtó mm.quadriceps femoris csökkent izomereje mellett is lehetővé teszi a végtag stabilizálását, így számos esetben biomechanikailag és életminőség szempontjából sokkal magasabb színvonalú ellátás biztosítható, mint jelenleg a J-Spd + Jt-33 boka-láb ortézisekkel. Bizonyos esetekben kiválthatja a lényegesen költségesebb négykörsínes járógépek (KAFO) alkalmazását.

A Toe-Off eszközök fő használati indikációs körét képező állapotok

A stroke a harmadik leggyakoribb halált okozó betegség Európában, éves viszonylatban 1,4 millió halálesetet regisztráltak. Hazánkban évente mintegy 40-50 ezer ember kerül a stroke-központokba, ebből kb. 30 ezren maradnak életben és szorulnak rehabilitációra. A szakorvosok véleménye szerint az ellátandó betegek közel kétharmadánál a hagyományos peroneus emelő nem ad megfelelő megtámasztást, helyette dinamikus ortézist javasolnak.
Magyarországon évente 90-100 ezer gyermek születik. Közülük körülbelül 200 gyermek (gyakoriság 0,2%) a központi idegrendszer károsodása miatt kialakult mozgásfogyatékossággal, cerebralis paresis-sel jön világra, ebből kifolyólag a sérült gyermekek becsült száma jelenleg 3000-4000 között van.

A szakorvosok véleménye szerint a CP-s gyermekek egyharmada esetében hatékonyabb a dinamikus ortézissel történő ellátás az egyedi gyártású ortézisek helyett.

A szakvélemények szerint a Toe Off kialakítása megújította a bénult betegek ellátásának rendszerét. Miután a boka stabilizálása mellett biztosítja a talajerők közvetlenül a lábszárra való közvetítését is, a járás zárt láncú fázisában a talajerő közvetítésével a térdízületre is ható úgynevezett „knee effectiv” eszköz. E tulajdonsága miatt a stroke ellátás korai fázisában más eszközzel nem pótolható támogatást nyújt a rehabilitációban.

A Toe Off család tagjai: Ypsilon, ToeOff, Blue Rocker, KiddieGait, Flow változatok

A Toe Off viselés szabályai

  1. Az eszközt nappal állandóan viselni kell!
  2. Az eszközt megfelelő méretű, lehetőleg gumitalpú, sarok nélküli cipőben kell hordani. Ne viselje olyan lábbeliben, amit előzetesen nem mutatott meg ortopéd műszerészének. A nem megfelelő cipő korlátozza a járásra kifejtett pozitív hatást és az eszköz meghibásodásához vezethet.
  3. Az eszköz alatt viseljen térdig érő pamut zoknit, s azt naponta cserélje. Fontos, hogy a bélést legalább kétszer egy héten cserélje, sőt nagy melegben vagy párás környezetben még gyakrabban.
  4. Lépcsőzés közben ügyeljen arra, hogy ne csak a talpi párnákra helyezze a nyomást. Ne másszon létrára. A túlzott nyomást okozó terhelés az eszköz töréséhez vezethet.
  5. Ne lépjen túlságosan nagyokat, ne guggoljon sokat. Ezek szintén felesleges nyomást okoznak az eszközön és potenciálisan felrétegződést okozhatnak.
  6. Mindig pontosan kövesse ortopéd műszerésze tanácsát a lépcsőn járással, lépéstávolsággal, cipőválasztással stb. kapcsolatban.
  7. Naponta ellenőrizze a lábszár és a láb állapotát. Figyelje meg az érintkezési felületeket – szükség esetén használjon tükröt –, nem lát-e bőr irritációt vagy bőrsérülést.
  8. Fontos, hogy minden rendellenességet jelentsen az ortopéd műszerészének, beleértve a bőrpírt, csípő- vagy nyomásérzést, horzsolásokat stb.
  9. Ne tegye ki az eszközt extrém magas hőmérsékletnek!
  10. Az ortézis szakszerű viseléséhez megfelelően illeszkedő lábbelit műszerészünk javaslatára választhat a Dr. Orto egyedi gyártású vagy sorozatos cipői közül.

Tudjon meg többet a világ legjobb dinamikus rögzítőjéről!
http://www.allardafo.com/

A Toe Off boka-láb ortézisekkel kapcsolatos bővebb információkért keresse a szakembereinket a Béke utca 45. szám alatti Egészségcentrumunkban, vagy forduljon vevőszolgálatunkhoz!Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

kilenc − kettő =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..