262016jan
Milyen betegségre utalhatnak a köröm elváltozásai?

Milyen betegségre utalhatnak a köröm elváltozásai?

Míg a szem a lélek tükre, addig a köröm állapota a szervezet állapotáról ad meglehetősen pontos képet. A betegségek ugyanis megmutatkoznak a körmön, érdemes tehát figyelni formáját, színét, állagát.

• Ha a körmön hosszanti rovátkoltságot látunk, meglehet, hogy folyadékhiánnyal vagy krónikus gyulladással küzdünk. Ha a köröm pikkelyes és foltos is, akkor makacs gombás fertőzéssel nézhetünk szembe.

• A vízszintes rovátkoltság rámutathat arra, hogy a szervezetnek cinkhiánya van, és érdemes foglalkozni a gyomor- vagy bélbetegség lehetőségével is. Ez az elváltozás lehet még máj vagy vese károsodás következménye is.

• A sárga körmöket a rendszeres vegyszerhasználat, vagy körömlakkozás okozhat, ami nem esztétikus, de ártalmatlan elszíneződés. Azonban ha erősebb sárga vagy barnásba forduló árnyalatú, ennek hátterében gombás megbetegedés állhat.

• A kanálköröm az, amikor a körömperemen kanálformájú kis vályú képződik, ami vas- vagy vitaminhiányt mutat. Ebben az esetben célszerű egészségesebb táplálkozásra váltani: sok zöldség, gyümölcs, korpás termékek.

• A törékeny köröm egyik oka lehet a pajzsmirigy betegsége. Bizonyos vitaminok (pl. az A-vitamin, a kalcium, a vas vagy a biotin) hiánya is puhítja a körmöket.

Óraüvegköröm is létezik! Amikor a köröm úgy domborodik ki az a nagyobb és kerek ujjperceken, akár nagyapáink zsebórájának üvegfedele akkor azért részben a genetika felelős. Ebben az esetben öröklött boltozatos körmökről beszélünk. Más esetekben viszont a szív-, tüdő- vagy bélmegbetegedés, májbetegség vagy neurológiai zavar jele is lehet.

Ápolja, ne eltakarja! A nem megfelelően ápolt kezek fertőzések melegágyaivá válhatnak. Foglalkozzon körmeivel rendszeresen. Ha kialakult körömproblémái vannak, keressen fel pedikűröst, aki nem csak szakszerűen látja el a körmeit, hanem biztosítja annak megfelelő fertőtlenítését és kezelését is.

Ne vegye félvállról körmei állapotát!
Kérjen időpontot még ma gyakorlott pedikűröseink egyikéhez!

Időpont kérő űrlap

(valaki@valami.hu)
(egyéb információ vagy kérdés)
Jelölje meg a négyzetet, ha szeretne e-mailben tájékoztatást kapni az egészségügyi ellátást érintő változásokról, aktualitásokról.

Űrlapunk sikeres kitöltése és elküldése után előfordul, hogy az időpont visszaigazolásáról szóló levelünk a SPAM mappába érkezik. Köszönjük jelentkezését.



Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .