62016jan
Fáj a térdem! Mitől? Mit tegyek?

Fáj a térdem! Mitől? Mit tegyek?

A térdfájás nem korfüggő! Bármely életkorban jelentkezhet, okai azonban különbözőek.

Nő a gyerek, fáj a térde! A fiatalkori térdfájdalom összefüggésbe hozható a növekedéssel. Ez többnyire ártalmatlan, ám az egyéb elváltozások kizárása szakorvos feladata.

Tudta, hogy a térdízületi fájdalmat okozhatja egyszerű lúdtalp is? Megfelelő és szakszerű kezeléssel, egy jó, a panaszos lábára készített talpbetéttel ez a fájdalom is hamar a múlt homályába vész.

Futótérde van? A túl sok helytelen futás, síelés, vagy kerékpározás során kialakulhat íngyulladás. Ez fájdalommal és duzzanattal járhat, amely a térd előtt jelentkezik. Pihentesse, és ha nem javul, mindenképpen forduljon szakorvoshoz!

Fáj a térde, bizonytalan a járása az egyenletes talajon is? Lehetséges, hogy szalagsérülése van. Ilyenkor a térdízület erős kötőszöveteit összekötő térdszalagok, a térd túlzott csavarodása, vagy az ízületet ért ütés során megnyúlnak, vagy elszakadnak.

Kattog a térde? A porc szakadás is okozhat erőteljesebb fájdalmat. Ilyenkor az ízületi belső porcok szakadnak el a térd erőteljesebb csavarodása során, például teniszezés, síelés, focizás közben.

Ha beindul a porckopás… Negyven éves kor felett a térdfájdalom leggyakoribb oka az ízületek kopása, elhasználódása, mely az öregedési folyamat része. Ahogy idősödünk, fokozottabban figyeljünk arra, hogy megóvjuk ízületeinket és lassítsuk a kopást.

Műteni vagy sem? Enyhébb sportsérülések esetén általában a pihentetés és térdvédő viselése elegendő. Azonban súlyosabb sérüléseknél az orvos javaslatára műtétre is sor kerülhet.

Előzze meg a bajt! Vigyázzon a súlyára, mert a túlsúly a térdének is teher: nő a porc kopási rizikója. Mozogjon rendszeresen, végezzen a térd körüli izomzat erősítésére alkalmas gyakorlatokat és építsen combizmot, például biciklizéssel. Sportolás közben pedig viseljen sportág-specifikus védőfelszereléseket, megóvva ízületeit így is!