162015okt
10 dolog, amit feltétlenül tudnia kell a bütyökről!

10 dolog, amit feltétlenül tudnia kell a bütyökről!

A nőket érintő egyik leggyakoribb lábprobléma a bütyök, amely a nagylábujj belső oldalán található. Akinél kialakul, annak a cipő hordása és a járás is fájdalmassá válik.

10 dolog, amit feltétlenül tudnia kell a bütyökről!

1. Bütyök, vagy nem bütyök! A bütyök kialakulásának jele lehet a középső lábujj alatti párnán jelentkező bőrkeményedés, ez ugyanis a lábboltozat egyenetlen terhelése miatt jön létre. Jobbkezeseknél jellemzően a bal láb, míg bal kezeseknél a jobb láb fájdalma jellemző.

2. Derítse ki, hogy csak a hajlamot örökölte, vagy pedig szerzett bütyökkel van dolga. Hajlamosító tényező lehet egy bizonyos lábfejforma öröklése, míg a szerzett bütyökért legtöbbször a túl magas sarkú, és/vagy keskeny orrú – lábujjakat összeszorító – topánka lehet a felelős.

3. Ha már a bütyök kialakult, tudnia kell, hogy ez bizony komoly elváltozás, amivel muszáj törődnie. A láb statikai hibáját korrigálni kell, az ortopéd orvos által javasolt talpbetéttel.

4. Műtét vagy sem? Bizonyos esetekben a bütyök nem műthető. Ha például a beteg túl idős, egészségi állapota nem engedi és egyéb lábdeformálódásai is vannak. A cél ilyenkor a fájdalmas pontok tehermentesítése személyre szabott gyógycipővel, kontaktbetéttel.

5. A bütyök kezelése a műtéti eljáráson kívül gyakran egyéb konzervatív kezelésekkel – gyógytorna, fizikoterápia, masszázs, ragtapaszos rögzítés – egészülhet ki.

6. A bütyök legfőbb hajlamosító tényezője a lúdtalp. Ha Önnek lúdtalpa van, célszerű már most elkezdeni megfelelő lúdtalpbetét hordását, hogy a bütyök kialakulását megelőzze. Ezzel sok más bajnak is elejét veszi (hát és derékfájdalmak, gerincproblémák, térd- és boka fájdalom.)

7. A befelé forduló nagylábujj korrigálásával enyhíthető az ízület fájdalma. Ehhez ma már sokféle, jó minőségű lábujjkorrigáló segédeszköz kapható, amelyeket akár napközben cipőben is viselhet.

8. A bütyök könnyen begyulladhat, amely fájdalommal, a bőrön égő érzéssel és kipirosodással járhat. Ilyenkor a cipő szinte elviselhetetlen! Használjon gyulladáscsökkentő krémeket külsőleg, belsőleg pedig gyulladáscsökkentő gyógynövény teákat (pl. körömvirág, csalán, kamillatea). Segíthet az illóolajokból készített lábfürdő is: zsálya, rozmaring, borsmenta 5-5 csepp 2 liter vízhez adva. Pihentesse minél többet a lábát, amíg a fájdalom és a gyulladás fennáll.

9. Tornáztatni, mozgatni! Kérje szakember segítségét, egy olyan lábtorna összeállításában, amely az izmok megfelelő átmozgatásával segít helyreállítani a láb struktúráját, ezáltal megállítva az elváltozást okozó folyamatot.

10. Előzze meg a bütyök kialakulását, válasszon megfelelő cipőt! A jó cipő ismérve, hogy illeszkedik a viselője lábformájához, nem szorítja össze a lábujjakat, egyenletes súlyeloszlást biztosít, a sarka pedig közepes magasságú, nem túl lapos és nem is túl magas.



Hagyjon üzenetet.

Az email címét harmadik személynek nem adjuk át. A kötelező mezők jelölve vannak. *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .